A cirkusz és a fenntarthatóság kizárja egymást

Az egyik barátnőmmel nemrég beszélgettünk arról, hogy a gyerekeink szeretnének cirkuszba menni, de mi nem. Sosem támogattuk ezt a dolgot, azóta meg főleg nem, hogy megtudtuk, hogyan idomítják ott az állatokat, mennyire embertelen módon. Az állatoknak ugyanúgy vannak érzéseik, mint nekünk, és ezt kötelességünk tiszteletben tartani. Nem tudom, mit szólnánk mi ahhoz, ha ugyanezt csinálnák pepitában emberekkel. Valószínűleg nem sokan támogatnánk a dolgot. Ehelyett sokkal jobban szeretek járni az egyik közeli vadasparkba a gyerekeimmel, ahol ugyan nincs túl sok állat, de ahhoz épp elég, hogy a gyerekekkel egy délután ellegyünk, és a helyük is elég tágas, nem kell nyomorogniuk.

Az egyik ilyen délután, amikor éppen a barátnőmmel meg a gyerekeivel sétáltunk, beszélgettünk arról, hogy szerinte mi lesz a bolygónk jövője, a gyerekeink milyen világban fognak élni. Nem igazán szeretek erről a témáról beszélni, mert mindig elég gyorsan rám tör a pánik, hogy mi lesz a gyerekeimmel, unokáimmal. De ilyenkor próbálok józanul és racionálisan gondolkodni, hogy például mit tudok tenni én ahhoz, hogy ez ne következzen be, hiszen a pánik semmit se old meg, csak az agyamat bénítja meg. Igyekszem a gyerekekbe is minél korábban már tudatosítani, hogy a bolygónkra vigyázni kell, óvni kell a környezetet, hogy az ő gyerekeik is olyan formában ismerhessék meg a dolgokat, ahogy eddig mindenki ismerte.

Az egyik eszköz erre szerintem az, ha az ember átáll a napelemek használatára. Ezek a panelek képesek arra, hogy a napból kinyert energiát elektromos árammá alakítsák át, amit aztán a háztartásunk gépeihez fel is tudunk használni. Mivel ezt sokan nem tudják megoldani önerőből, születtek erre a gondra is megoldások napelem pályázatok képében.

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

A sporoljnapelemmel.hu weboldalán nagyon sok hasznos dolgot lehet olvasni ezzel kapcsolatban, ráadásul olyan nyelvezeten íródtak ezek az információk, hogy az a közember számára is érthető legyen. Létezik egy olyan 0 % – os hitel, aminek az a célja, hogy minél többen vegyék fel, ezáltal minél többen térjenek át a megújuló energiaforrásokkal történő fűtésre, energia felhasználásra. A hitel kapcsán tudni kell, hogy nem kell fizetni kezelési költséget, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat, illetve rendelkezésre tartási jutalékot sem. Ebből is látható, hogy nem az a cél, hogy az embereket megvezessék és minél több pénzt csikarjanak ki belőlük, hiszen nem kell többet visszafizetni, mint amennyit eredetileg felvettünk támogatási összegként. Ez azért is jó, mert sokan nem mernek belevágni, hiszen ez egy komoly befektetést igénylő projekt, amit nem szabad csak úgy félvállról venni. Tehát azoknak jó hír lehet, akik nem mertek eddig belekezdeni, mert nem volt rá elég fedezetük, hiszen a támogatási összegnek csupán a 10 % – a az önerő, amivel rendelkezni kell.

Ez a pályázat jelenleg csak a Pest megyén kívüli területeken elérhető, mert ott a VEKOP pályázat szünetel. Leszűrhető ebből tanulságként, hogy ha lehetőség nyílik egy ilyen pályázatra, nem szabad veszni hagyni, főleg, ha már korábban megfordult a fejünkben az adott dolog, mert sosem tudhatjuk, hogy meddig lesz elérhető. Pest megyében például azért szűnt meg ez a támogatás egyik napról a másikra, mert egyszerűen kimerült a támogatásra szánt keretösszeg. A barátnőmmel mindketten egyetértettünk abban, hogy ez egy jó lehetőség lenne az én meg az ő családjának számára is.