A cirkuszi világ modernebb oldala motorokkal egészül ki

Nagy állatbarátként mélyen érintenek a velük való bánásmódról szóló hírek. Amúgy is felkapott téma ez mostanában nem csak az állatvédők, de a civilek körében is. A sokszor megosztott pozitív kimenetelű történetek mögött – amiket kétségtelenül nagyon szívmelengető látni – ott van maga a tragédia is. Akkor döbbentem rá, hogy mennyire aktuális és a gondoltnál is fontosabb téma ez, amikor a kisfiam megkért, hogy menjünk el a cirkuszba.

Épp egy állatos mesekönyvet nézegettünk, amiben cirkuszi képek voltak. Innen vette az ötletet a fiam, hogy nekünk is el kellene mennünk megnézni, mi is történik ott. A gond csak az volt, hogy a könyvben állatokkal való mutatványokról volt szó. Átsiklottunk volna a dolog fölött, de akkor megkért a kisfiam, hogy “de csak olyanba menjünk, ahol nincsenek állatok, mert sajnálom őket, mert nem lehetnek az erdőben a többi állattal”. Hát igen, erre nem nagyon tudtam mit mondani, csak azt, hogy majd megnézzük a műsort, és akkor ez alapján választjuk ki, hogy milyen előadást nézzünk meg.

Aztán jött egy ötlet: játékból kitalálhatnánk olyan mutatványokat, amikben nincsenek állatok, mégis nagyon szórakoztatók. Mutatom, mire jutottunk: az elmaradhatatlan bohóc, kötéltáncosok, rúdugrók, “repülő emberek” – kisfiamnak volt egy konkrét elképzelése erről, de én kevésbé értettem -, énekesek és táncosok, “viccmesélők” és motoros mutatványosok. Hogy érthető legyen a fiam konkrét elképzelése a cirkusz általunk kreált modernebb változatáról, kifejtem ez utóbbit.

A motorok amúgy is elég menő dolognak számítanak most nálunk, a játékoktól kezdve a könyveken át a motoros mesékig minden jöhet. Kisfiam ötlete az ugratókon és a gyorsaságon alapult. Itt persze felmerült a kérdés, hogy milyen típusú motorral lehet ilyen mutatványokat kivitelezni. Bújtuk a könyveket, de azért valljuk be, nem túl életszerű a mesekönyvekből informálódni… Ezért arra gondoltam, hogy vegyük a valóságot alapul. Találtam egy olyan motoros oldalt, ahol minden szükséges információ fent van egy helyen: motorjogositvany.com/kategoria. Végigbogarásztuk a motorok típusait, és azt is megtaláltuk, hogy melyikhez milyen jogosítványra van szükség. Persze egy ponton a kisfiam számára is világossá vált, hogy ezekkel nem lehet cirkuszi mutatványokat csinálni, de ekkor már rég eltértünk a témától, és maradt a motor a fókuszban. A végére már én is flottul felmondtam kívülről, hogy 4 típusa van a jogosítványoknak: AM, A1, A2 és A. Én maradnék az AM kategóriánál, mert azzal vezethetnék robogót, viszont ebben nem értünk egyet: gyermekem az A kategóriára pályázik!

Azóta a fiam tisztában van a legfontosabb motoros szabályokkal is, mivel erről is olvastunk a motorjogositvany.com/kategoria oldalon. Márka és nagyság szerint különbözteti meg őket, és nagyra törő tervei között szerepel, hogy ha majd elég nagy lesz hozzá, megszerzi a kellő jogosítványt a jól ismert oldalon keresztül. Legnagyobb örömömre…