Legalább nekem is volt hasznom abból, hogy a gyerek jól érezte magát

Elvittem a gyereket a cirkuszba. Mindig nagyon sír a szája, ha egy társulat érkezik a városszélére. De most legalább tényleg meg is érdemelte, hogy befizessem, mert ügyes volt az utóbbi időben a suliban. Én persze nagyon untam. Gyerekként sem vonzott, most sem kötött le. De megvan a maga haszna. Például volt szerencsém kihallgatni két sorstársamat, akiknek annyi könnyedséget adott az élet, hogy együtt hozhatták el gyerekeiket erre a puccparádéra. Szóval a napelem EU támogatásról beszéltek. Eddig nem is nagyon tudtam, hogy van ilyen, pedig már rég kacsingatok az ötlettel, hogy ne kelljen villanyszámlát fizessünk. Az egyiknek már van felszerelve napelem rendszer a házára és épp a másikat akarta meggyőzni a témáról. Aztán mennem kellett, mert vattacukor kellett a gyereknek. Este azonban magánnyomozóba kapcsoltam és nekiszaladtam az internetnek.

Találtam egy weboldalt, ahol minden létező és még meg nem fogalmazódott kérdésemre is választ kaptam. Mint kiderült, van most egy lakossági energiahatékonysági hitelprogram néven futó lehetőség, ami érinthet engem, mint magánház tulajdonost (de társasházak és lakásszövetkezetek is szóba jöhetnek). A kölcsön részletei röviden: nulla százalékos kamatozás, csak tíz százalék önrészed kell legyen, húsz éves futamidőt kell vállalnod és nemcsak a napelemek felszerelésére fordíthatod a pénzt, hanem napkollektort is szereltethetsz (ami meleg vizet csinál és nem áramot), vagy korszerűsítheted a fűtésrendszeredet, esetleg kicserélheted a nyílászáróidat, szerelhetsz fel hőszivattyúkat és nem utolsósorban hőszigetelést is szponzorálhatsz a pénzből.

Nagyon elgondolkodtatott a téma, úgyhogy holnap jelentkezni fogok árajánlatkérésre. Először telefonon fogunk beszélni, aztán kijönnek pontos felmérést csinálni, ez még mindig ingyenes. És ha adnak egy jó kis árajánlatot, akkor elkezdhetek gondolkodni, hogy belevágjam-e a fejszémet, avagy sem. Ha a gyerekemre gondolok, mindenképp megéri, hiszen ez egy hosszútávon megtérülő befektetés.