Napfény és kacagás

A cirkuszban mindig akad valami izgalom, nem csak a porondon, hanem a színfalak mögött is. A közelmúltban javítottunk a vízvezetéket és még ebben az évben festettük ki az öltözőket. Nem kapunk akkora támogatást, de a jegyeladásokból és néhány bőkezű szponzor felajánlásából azért élhető módon fenn tudjuk tartani az épületet. Viszont időnként mindenképpen szükség van fejlesztésekre. Nem elég, ha a tüzeket oltogatjuk, kellene keret a megelőzésre is.

Ezért találtuk ki azt, hogy megpályázunk egy napelem támogatást. A pénzből napelem paneleket szereltetnénk a cirkusz tetejére és ezzel hosszú időre bebiztosíthatnánk magunkat. Azt olvastam, hogy egy ilyen beruházással a villanyszámlát teljesen kiiktatnánk, mert a rendszer úgy lenne beállítva, hogy éppen annyi energiát termeljen, amennyire az adott épületnek szüksége van. Se többet, se kevesebbet. Mindig éppen annyit, amennyi kell.

Ezt a projektet még csak tervezzük, de reményeink szerint a 2020-21-es szezonban már kész lesz. Amennyire utánajártam, a felszerelés folyamata nem tart sokáig, még ekkora épületnél is nagyjából néhány nap. Ami sok időt igényel, az az ügyintézés. Ok a papírmunka, az engedélyeztetés, a felmérés, a számolás. Persze ezeket nagy részben a kivitelezők végzik, de nekünk is kell vele foglalkoznunk.

Fontos a társulatnak is a napelem támogatás megszerzése. Ez egy jó ügy, ami marketing szempontból is jól mutat, ha kiállunk mellette és teljes vállszélességgel képviseljük. A környezetvédelem szerencsére ma éppen elég divatosnak mondható. Azt, hogy „szerencsére” nem úgy értem, hogy nekünk épp kapóra jön, hanem úgy, hogy öröm, ha a fiatalok valami hasznos és jó dologban utánozzák egymást és nem valami ostobaságban. Ez a klímavédelem őrület igaz, hogy sok fiatal számára csak a jelenlegi különleges figyelme miatt fontos, de mégis beépül a mindennapi életükbe és könnyen lehet, hogy ennek hatására egész felnőtt életükben ezeknek a szabályoknak a betartására mindig oda fognak figyelni és továbbadják ezt az attitűdöt a következő generációknak.

Ennek kapcsán eszünkbe ötlött az is, hogy ha már ennyit rugózunk ezen a témán és egyébként is a levegőben van, nagyon aktuális, ezért figyelemfelkeltő, kellene csinálnunk egy előadást is környezetvédelmi témában.

Érdekes, hogy ezt az egészet a napelem pályázat miatt találtuk ki, de az ötlet óriásit tartolt a vezetőségben. Mindenki imádta és rekord gyorsasággal sikerült szponzort találni az eddigihez képest is még nagyobb reklám kiadások fedezésére. A legfrissebb felmérések szerint a környezetvédelem trendi és ezzel a témával könnyen meg lehet fogni a fiatalokat. Igaz, hogy a cirkuszok közönsége inkább kisgyerek és az őt kísérő szülő vagy nagyszülő, de a legkisebbek szülei éppen benne vannak az Y és a Z generációban, akikre már erőteljesen hat a klímavédelmi trend.

Az új előadáson még nagyon sok részletet ki kell dolgoznunk, de mindenképpen szeretnénk benne megjeleníteni  napelem pályázatot is valamilyen kreatív módon, hogy a kisgyermekeknek oktató jellegűvé váljon az előadás. Hogy megtanulhassák a megújuló energiaforrások fontosságát és a környezetvédelem szerepét napjaink társadalmában.